| Milliyet

TOKYO 2020 ROBOT PROJESİ

Tokyo’dan 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için yenilikçi girişimlerin ardı arkası kesilmiyor. Japonlar, Tokyo 2020’de tarihin gelmiş geçmiş en yenilikçi oyunlarına imza atmaya hazırlanıyor ve dünyaya olumlu reformlar getirme konusunda çeşitli yeni girişimler yürütüyor.  

Bu girişimlerden şahsım adına en dikkat çekeni ise ‘Tokyo 2020 Robot Projesi.’  

Tokyo 2020 Robot Projesi, çeşitli durumlarda izleyicilere destek sağlamayı ve oyunlar için yaratılan robotların daha sonrasında da yaygın olarak kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.  

Robot Projesi, Tokyo 2020 Oyunları dünyanın dikkatini çekerken, robotik teknolojilerin yaygın şekilde kullanılmasını teşvik ederek dünya için olumlu bir geleceğin eşiğinde olduğumuzu göstermeyi amaçlıyor.  

Bu projenin katılımcıları ise, robot endüstrisi uzmanları, Japonya Ulusal Hükümeti (Kabine Sekretaryası, MEXT, METI), Tokyo Büyükşehir Hükümeti, Tokyo 2020 Ortakları (Panasonic, Toyota), Tokyo 2020 Düzenleme Kurulu’ndan oluşuyor.  

Robot Proje listesinde ‘İnsan Destek Robotları’ ile tekerlekli sandalye kullananlar için destek, elektrikli yardımcı elbise ile operasyonel destek, Tokyo 2020 maskot tipi robotlar, insansı robot, uzak konum iletişim robotu ve saha destek robotu yer alıyor.  

Malların teslimi ve koltuklara rehberlik, oyun periyodu boyunca operasyon personeli üzerindeki yükü azaltmak, ağır taşımaların yapılması, çocukların oyunları daha kolay deneyimlemelerini ve daha zevkli hale getirmelerini, oyunların oynandığı uzaktaki yerlerde fiziksel olarak varmış gibi hissetmelerini sağlamak, fiziksel olarak oyunlara katılamayacak olan insanlara sanal olarak katılma şansı vermek, sporcular tarafından atılan çekiç ve cirit gibi eşyalar alınırken gereken sürenin ve olaylarda gereken insan desteğinin miktarının azaltılmasına yardımcı olmak robotların önemli görevleri arasında yer alıyor.  

Pardon, biz halen “Engelli spor federasyonlarındaki yolsuzlukları konuşuyorduk!!!”  değil mi ?  

Düzeltme: Geçtiğimiz hafta köşemizde iletişim eksikliği dolayısı ile iki yanlış bilgi verilmiştir. Bunlardan ilki; Sevgili Ali Uzun, Sümeyye Boyacı’nın değil, Sevilay Öztürk’ün antrenörüdür. İkincisi; Sümeyye Boyacı Kahramanmaraşlı değil Eskişehirlidir ve antrenörü de rahmetli Osman Çullu değil bir başka kişidir. Bu konu ile ilgili bir karı-kocanın sosyal medyadan yaptığı seviyesiz yorumlara ise cevap vermek bize yakışmaz.