Paralimpik Spor Dalları

Para Okçuluk

TANITIM ve TARİHÇE

Para Okçuluk, TS sporcularının yarış olarak organize ettiği ilk spordu ve 1960 yılında Roma’da gerçekleştirilen Paralimpik Oyunlardaki orijinal branşlardan bir tanesi idi.

Sınıflandırma kuralları dahilinde, fiziksel engelleri yardımcı aletlerle atış yapabilmelerine müsaade eden, yani fiziksel engelleri bulunan sporculara açıktır. Bu spor, hassasiyet, güç ve konsantrasyonu test eder. Belli sınıflandırmalar ile birlikte sporcular için spesifik yarışma kategorilerini içerir:

Para Okçulukta, hedef büyüklüğü ve okçuların hedefe olan uzaklığı, yarışma kategorisine göre değişir. Bireysel faaliyetlerde okçular, her birinde altı ok bulunacak şekilde 12 uca bölünmüş olan, 10-çember hedefine, 72 ok atarlar. Her bir sporcunun tur başına 4 dakika hakkı bulunur. En yüksek skoru elde eden tekli-elemedeki sporculara 15-ok atışı avans verilir.

Geriye doğru çekilen yay kullanan bir okçu, atış çizgisinden 70m uzaklıktan, 1.22m çaptaki bir hedefi vurur. Bir bileşik yay okçusu atış çizgisinden 50m uzakta durur ve 80cm çap dahilindeki bir noktayı hedefler.

Dünya Okçuluk Federasyonu, Para-okçuluğun evrensel yönetim kuruludur.

KLASİFİKASYON

Bu spor sınıflarına kısa bir bakış olmakla beraber yasal bir bağlayıcılığı yoktur. Tüm durumlarda spor özellikli klasifikasyon kuralları öncelikli geçerli olacaktır. Bu bilgiler geçerliliğini yitirdiği takdirde classification@paralympic.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

Okçuluk branşında sporcunun bacaklarının fonksiyonel olmayışı, ampütasyona bağlı ve/veya hareketin, kuvvetin ve kontrolün benzer şekilde sınırlanması göz önünde bulundurulur. Sporcular tekerlekli sandalyeyle yarışırlar. Okçuluk Tekerlekli Sandalye (ARW2) Tekerlekli(2) sandalyede yarışan okçuların ön kol kısımlarında sınırlı kabiliyet ve parapleji engeli vardır. Bu sınıftaki okçuların günlük kullanımlarında tekerlekli sandalyeye ihtiyaçları vardır ve tekerlekli sandalyeyle yarışırlar.

Okçuluğun amacı 10 adet iç içe geçmiş daire ile belirlenmiş olan hedefe okları doğru olarak atmaktır. Dıştan merkeze doğru yaklaştıkça puanlama artar. En ortadaki dairenin sayı değeri 10’dur, en dıştaki dairenin sayı değeri 1’dir. Genel açık hava müsabakalarında hedef 30 m. ile 90 m. arasında değişebilmektedir. Paralimpik Oyunlarında ise 70 m. olarak uygulanmaktadır. Kapalı yer müsabakalarında ise mesafe 18 m. ile 25 m. arasında değişmektedir. Hedefin çapı, atış yapılan mesafeye göre değişmektedir. Daha uzun mesafelerde hedef çapı 122 cm. olurken, 18 m. mesafede hedef sadece 40 cm. dir. Okçuluk müsabakaları bireysel müsabakaları ve takım karşılaşmalarını içermektedir.

Para Okçuluk iki sınıfa ayrılmıştır: Açık ve W1

Açık sınıfı, hem ayakta durabilen hem de TS sporcularını kapsar. Okçular 90 derece açısı olan bir pozisyona geçerler ve hedef alırlar ve vücutlarından destek alabilirler.  

W1 sporcuları nişan aldıkları hedeflerini büyütmeden, çekiş ağırlığı 20kg civarında sınırlandırılmış bir yay kullanabilirler. 

UYGUN ENGEL TİPLERİ

  • Kas gücünün etkilenmesi
  • Atetoz
  • Eklem hareket açıklığının etkilenmesi
  • Hipertoni
  • Uzuv noksanlığı
  • Ataksia