| Posta

BU KAFALAR NE ZAMAN DEĞİŞİR?

Mustafa Furkan Yılmaz’ı 8 yaşındayken tanıdım. Şimdi 23 yaşında. Yaşamını tekerlekli sandalyede sürdürüyor. Mustafa Furkan, son derece başarılı, zeki ve insanlara yaklaşımı mükemmel. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Geçen hafta gönderdiği maili aynen yayınlıyorum:

‘Kaygılıyım Yavuz Ağabey’

“Sevgili Yavuz Ağabey, 11 Şubat 2019 tarihli ‘Engelli istihdamında sorun bitmiyor’ başlıklı yazını okurken nispeten bir işim vardı. İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen bir projede, engellilere yönelik toplumsal bilinç oluşturmak adına seminerler veren bir ekibin konuşmacılarından biriydim. Projenin sonlanması ile birlikte iş arama mücadelem başladı. Piyasada yer alan tüm iş bulma siteleri ve İşkur üzerinden çeşitli başvurular yaptım. Başvurularda, CV’min en başında engel durumumu bildirmeme rağmen çoğunlukla arayıp ‘Gelin görüşelim’ dediler. Bense, asansör, rampa vs. gibi engelliye uygunluk sorduğumda, ‘Biz engelli birini aramıyoruz, kusura bakmayın’ diye cevap verdiler.

‘Telefon aşamasında görüşmeler bitti’

CV’mi okumaya dahi değer bulmamalarına mı üzüleyim yoksa işin İşkur tarafında bu durumun daha acı olmasına mı üzüleyim? İşkur’a ilk kayıt yaptırdığımda yetkili kişi ‘Burada kalifiye işler pek çıkmaz’ dediğinde durumu abarttığını düşünmüştüm. Ama doğruymuş Yavuz Ağabey. İşkur üzerinden yaptığım başvuruların büyük çoğunluğu tekerlekli sandalye kullanıcısı olduğum için, telefonla görüşme aşamasında sonlandı. Kabul edilmediğim işler ise; büro memurluğu, depo elamanı, çağrı merkezi türevi işler.

‘Niteliklerim dikkate alınsın’

Bir yandan EKPSS’ye hazırlanıyorum. Ancak 2018’de girenler henüz atanamamışken, gelecek adına kaygılanmamak elde değil Yavuz Ağabey. Sürekli iş aramak ve ders çalışmakla geçiyor günlerim. Yavuz Ağabey beni yanlış anlama, kimseden hak etmediğim bir iş istemiyorum. Tek istediğim CV’min değerlendirmeye alınması. Fiziksel özelliklerimden ziyade niteliklerimin dikkate alınmasını istiyorum. Her şeye rağmen vazgeçmeyeceğim. Sağlıcakla kal Yavuz Ağabey.”

Umarız düzelir

Engelli insanlarımıza bu farklı ve olumsuz yaklaşımlar acaba daha ne kadar sürecek? Bu konuda gösterilen çabalar yeterli değil. Umarız Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri bir araya gelir de bu konuda eğitim çalışmalarını hızlandırırlar.

TİYATRO VE KONSERDE KÖPEK GÖRÜRSENİZ ŞAŞIRMAYIN

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da, tiyatro ve konser salonlarını rehber köpeklere açtı. Böylece rehber köpekler hayatlarının her aşamasında yan yana oldukları görme engelli sahipleriyle konser izleyebilecek.

Sahipleriyle birlikte

Tarihine bakacak olursak; I.Dünya Savaşı’nda görme yetisini kaybeden pek çok asker için rehber köpek yetiştirmek üzere dünyadaki ilk rehber köpek okulu 1916’da Almanya’da açıldı. Bu okulların Almanya’da hızla yayılmasıyla birlikte yetiştirilen rehber köpekler sadece Almanya’dakilere değil, farklı Avrupa ülkelerindekileri engellilere de ulaştırıldı.

1929’da Amerika’nın ilk rehber köpek okulu olan The Seeing Eye açıldı. Günümüzde pek çok ülkede var olan rehber köpek okulları ile birlikte binlerce rehber köpek yetiştiriliyor ve görme engelli bireylere veriliyor. Mayıs’ta Rehber Köpekler Derneği ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü, engellilerin sanata erişimi konusunda Türkiye’de bir ilke imza atarak, rehber köpek sahibi görme engellilerin sevimli yol arkadaşlarıyla oyunlara gelmelerinin önünü açtı. Bu değerli girişim için Rehber Köpekler Derneği’ne teşekkür ediyoruz.

ÇENGELLİ PANO

‘İşitme cihazı istiyorum’

İşitme engelliyim, iki kulağıma işitme cihazı gerekiyor. Engelli maaşım iptal edildi. Komşumda iki tane cihaz vardı, onları emanet alıyorum. Evde yiyecek, içecek, kıyafet, ayakkabı yok. Çok zordayım. Allah rızası için yardım edilmesini istiyorum.

Çetin Osmankocaoğlu Tel: 0545 876 33 51

‘Hayırseverlere sesleniyorum’

Yüzde 90 engelliyim. 4 çocuğum var. Borcum çok, geçinemiyorum. Perişanım. Engelli motoruna, maddi ve manevi yardıma ihtiyacım var. Çocuklarımın ihtiyacını karşılayamıyorum. Gıda ve giyim ihtiyacımız da büyük. Hayırsever işadamlarından yardım bekliyorum.

(İsim-adres bizde saklı) Tel: 0544 306 64 71