Paralimpik Spor Dalları

Boccia

TANITIM ve TARİHÇE

Boccia, 1984 yılında, New York’ta gerçekleşen Paralimpik Oyunlarında rekabete dayanan bir spor olarak tanıtılıncaya kadar, uzun yıllar boyunca boş zaman aktivitesi olarak değerlendirilmişti. Olimpiyat sınıfında karşılığı bulunmayan iki Paralimpik spordan bir tanesidir (goalball bir diğeridir) ve Boccia Uluslararası Spor Federasyonu (BISFed) tarafından yönetilir.

Boccia, aslen serebral palsi hastalığı bulunan kişiler tarafından oynanmak üzere tasarlanmış bir strateji ve doğruluk oyunudur. Bu spor artık motor becerileri etkileyen engelleri bulunan sporcuları da içermektedir.

Bu spor oyuncuların renkli topları, “jak” olarak bilinen beyaz bir hedef topuna mümkün olan en yakın mesafeye atarak ya da yuvarlayarak oynadıkları düzgün bir yüzeyde oynanır. Jak topunun yakınına en fazla topu yerleştiren oyuncu, çift ya da takım oyunu kazanır.

Takım maçlarında altı bölüm oynanırken, bireysel ve çiftler maçları dört bölümden oluşur. Her bir bölümden sonra “jack” hedef topuna, topu en yakın olan sporcu, çift veya takım 1 puan alır ve “jack”e rakiplerininkinden daha yakın olan her bir top için artı bir puan alırlar.

Her bir sporcu, çift veya takım her bölümde altı top “atar”.

KLASİFİKASYON

Bu spor sınıflarına kısa bir bakış olmakla beraber yasal bir bağlayıcılığı yoktur. Tüm durumlarda spor özellikli sınıflandırma kuralları öncelikli geçerli olacaktır. Bu bilgiler geçerliliğini yitirdiği takdirde classification@paralympic.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

Boccia dört sınıfa bölünmüştür, BC1-4. Bu sınıflarda sporcuların hepsi, her iki bacak ve kollarını da etkileyen ağır koordinasyon bozukluğu sebebiyle, tekerlekli sandalyede yarışırlar.

BC1 – Sporcuların bacaklarını, kollarını ve gövdelerini etkileyen ağır aktivite sınırlandırmaları bulunur ve genellikle elektrikli tekerlekli sandalyeye bağlıdırlar.

BC2 – Bu sınıftaki sporcuların, BC1 sınıfındakilere oranla daha iyi durumda olan gövde ve kol fonksiyonları bulunur. Kollarının ve ellerinin becerileri çoğunlukla topu üstten ve alttan atabilmelerine izin verir.

BC3 – Sporcuların kol ve bacak fonksiyonlarında belirgin sınırlandırmaları bulunur ve beden kontrolleri zayıftır ya da hiç yoktur. Tutarlı bir şeklide topu tutamaz veya bırakamazlar.

BC4 – Bu sınıf, serebral olmayan engelleri bulunan ve bu engelleri aynı zamanda koordinasyon yeteneklerini de engelleyen sporcuları içerir.

UYGUN ENGEL TİPLERİ 

  • Kas gücünün etkilenmesi
  • Atetoz
  • Eklem hareket açıklığının etkilenmesi
  • Hipertoni
  • Uzuv noksanlığı
  • Ataksia

Boccia SPORCULARIMIZ: